Website 
home -
disclaimer -
  -
inhoudsopgave -
nieuw op de site -


Helmond sport 
speler van het jaar -
historie -
jukebox -

Helmond 
evenementen -
film/theater /kunst -happen/snappen -
foto's -
links -
politiek/nieuws -


Hellemonds 
geskiedenis -
skon portretten -
100% hellemonds -

hellemonds lęre -

Extra
 
gastenboek
-
bookmark -
startpagina -
mail link -

 

 
 

Haw ut Hellemonds

Suggesties om dialect te behouden

door Tineke Mols (Eindhovensdagblad 17 maart 2007)

HELMOND - Een scheurkalender, interviews met ouderen of een liederentafel, maar ook een dialectdag in het Speelhuis, een veiling of een Helmonds dictee. Dat waren de suggesties die op tafel kwamen tijdens de bijeenkomst van het Comité Behoud Helmonds Dialect vrijdagavond in het Carpgebouw in Helmond.

Het was meteen duidelijk dat de dertig aanwezigen er zin in hadden. Dat begon met de enthousiaste ontvangst van de nieuwe naam van het comité: 'Haw ut Hellemonds' en de vrolijke discussie die volgde over de schrijfwijze ervan.

De vier initiatiefnemers, Michael Rieter, Jan-Pieter Klumpers, Lex Coolen en Sjef Warmerdam vertelden over het hoe en waarom van het nieuwe comité. Zij willen door middel van documentatie en presentatie het Helmonds koesteren en bewaren zodat ook het nageslacht het nog kan 'navertellen'. Dit zou dan op een ludieke en luchtige manier maar tevens op een wetenschappelijk en serieuze wijze moeten gebeuren.

"Van de 80.000 Helmonders 'prôt mar de helft Hellemons'", tekende Warmerdam de situatie in onvervalst dialect. Het viertal heeft al vergevorderde plannen om op zaterdag 9 september in het Speelhuis een dialectdag te houden met cabaret, liedjes, toneel en verhalen. "Dat moet een heel afwisselende dag worden die goed in elkaar zit. Voor en door Helmonders en vooral niet elitair", aldus Klumpers. Het zou een mooi begin zijn maar het comité wil meer en streeft zelfs naar een maandelijkse activiteit.

Volgens de initiatiefnemers bestaat er ook al een hele lijst met mensen in bijvoorbeeld de Pannehoeve, die mooie verhalen van vroeger in het dialect kunnen vertellen. "Maar over tien of twintig jaar zijn die mensen allemaal dood, dus we moeten snel aan de slag", vonden ze. Het publiek dacht actief mee zoals een afgevaardigde van de stadsradio die het voorstel deed om die interviews dan ook maar meteen integraal uit te zenden in het programma 'Helmonds info'. Daardoor kunnen ze ook meteen op minidisc worden vereeuwigd.

Iemand wist te vertellen dat alle Helmondse boekhandels het idee ondersteunen en mee willen helpen. De heer Martinali uit het publiek spoorde aan tot wetenschappelijk onderzoek van het Helmonds. Omdat hij 'zônne nččjsgierige mens was', werd hij daarop meteen tot voorzitter gebombardeerd van een werkgroep 'wetenschappelijke benadering'.

 

 
Actueel:
green bullet

haw ut hellemonds

persbericht

 

Tip:
green bullet

diktee 2008

diktee 2007

 

 

Handige info:
green bullet

routenet
WeerOnline Helmond
telefoongids

verkeersinformatie
postcode

gouden gids
openbaar vervoer

bus in Helmond eo

 

het Helmonds Woordenboek

 

advertenties

 

©BvL
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN HelmonderSite.nl 2006